Η τέχνη των μπονσάι συναντάται στην Άπω Ανατολή εδώ και χιλιάδες χρόνια . Μπονσάι στα Ιαπωνικά σημαίνει αυτολεξεί ‘μικρό δέντρο σε γλάστρα’ . Είναι μια ιδιαίτερη τεχνική κλαδέματος που γίνεται στη ρίζα σε πρώτη φάση και έπειτα στα κλαδιά του φυτού.
Κάθε φυτό μπορεί να γίνει μπονσάι . Πεύκο , σφένδαμος και ιδίως ο κόκκινος , μπουκαμβίλιες ,γλυτσίνιες και σεκόγια είναι από τα πιο εντυπωσιακά μπονσάι που μπορεί να δούμε. Αυτό που συνήθως συναντούμε σε φυτώρια είναι ο φίκος ginseg.
Η φροντίδα τους και οι ανάγκες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του φυτού . Φυτεύουμε το μπονσάι μας σε χώμα καλής αποστράγγισης εμπλουτισμένο με ειδικό μείγμα χώματος, που προέρχεται από ηφαιστιογενή εδάφη και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία ,ιδιαίτερα ευεργετικά για το φυτό. Λόγω του ότι τα μπονσάι είναι συνήθως φυτεμένα σε μικρές και ρηχές γλάστρες το χώμα τους στεγνώνει συχνότερα κι έτσι αυξάνει κι η ανάγκη για συχνότερο πότισμα, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα του δώσουμε. Αν τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και φροντίδας μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια. Μπορεί κανείς να συναντήσει μπονσάι 800 ετών!!!
Το μπονσάι είναι σύμβολο τιμής και γοήτρου γι’ αυτό το λόγο κοσμούσε και τα ανάκτορα των Ιαπώνων αυτοκρατόρων. Είναι στην κορυφή των προτιμήσεων για τους λάτρεις του φενγκ – σούι .Ένα ιδιόμορφο μπονσάι σε ένα κομψό κεραμικό, θα είναι σαν έργο τέχνης στο χώρο μας!!